Een begroting met grote financiële tegenvallers waardoor die niet meer sluitend is en tot andere keuzes leidt. Tijdens de vergadering werd ook niet duidelijk welke keuzes er gemaakt worden. GroenLinks heeft daarom besloten tegen deze begroting te stemmen.
GroenLinks wil meer inzet op verlaging van wachttijden van zorg-trajecten en armoedeval voor de workingpoor. De wachttijd tussen toewijzing en daadwerkelijk starten met een zorgtraject is vaak 4 tot 6 maanden. De armoedeval wanneer men werkt voor het minimum leid regelmatig tot financiële onzekerheden. Beide worden niet herkend door de wethouder. Ondanks waarschuwingen van de Rekenkamer en de ombudsman.
Op de vragen over veiligheid van fietser en of de auto hierbij op de tweede plaats wordt gezet, qua infrastructurele-maatregelen en verkeersanalyses blijft het college onduidelijk. Ondanks alle waarschuwingen over verkeersdrukte, veiligheid en stikstofproblematiek.
Het college legt weinig tot geen dwarsverbanden. GroenLinks wil dat bewoners, maatschappelijke-instellingen en lokale bedrijven worden betrokken bij de groenvoorzieningen, actieplan biodiversiteit, energietransitie, klimaatadaptatie, veiligheid en afvalscheiding. Zodat lokale initiatieven kunnen ontstaan wat lokale-werkgelegenheid oplevert en bijdraagt aan:
- Lagere lasten voor bewoners
- Lokale werkgelegenheid
- Milieu.
Hierin was het college verdeeld. De burgemeester zag een duidelijke taak, maar de wethouder niet.
De afvalstoffenheffingverhoging zou beperkt kunnen worden, als het college samen met bewoners en bedrijven een actieplan maakt op goede afval scheiding. De verhoging komt door niet goed scheiden van afval. Nu gaan de goede onder de slechte lijden waardoor de motivatie van goed scheiden van afval verder zal afnemen. GroenLinks vindt dit een zeer slecht en vooral onnodig signaal.