In deze begroting lees je weinig leermomenten en zelfreflectie naar aanleiding van de financiële en maatschappelijke miskleunen die nog geen jaar geleden aan het licht zijn gekomen. De Eneco-gelden van €36.000.000 zijn, op  €5.000.000 na, op. Het college wil deze miljoenen op een reservebank zetten voor eventuele miskleunen in de toekomst. GroenLinks wil dat deze reservebank ook wordt gebruikt om bewoners, maatschappelijke en culturele-organisatie, bedrijven en sportverenigingen door de corona crises heen te helpen. Dit is GroenLinks toegezegd.

Bewoners krijgen een lastenverzwaring en betalen meer voor minder resultaat.

De zorg wordt  uitgekleed,  klimaatbestendigheid, verkeersveiligheid en groen worden geprioriteerd. Het subsidie beleid, vertrouwen en participatie  worden verlaagd, de bureaucratie wordt vergroot en met betaalbaar wonen voor ouderen en jongeren wordt niets gedaan. Hier was de boodschap dat alle voorstellen hiertoe besproken zouden worden in commissies en ter besluitvorming worden voorgelegd. Dit moeten we dus afwachten.

bedrijven krijgen een lastenverlichting.

In tegenstelling tot de lastenverzwaring en bezuinigingen voor bewoners krijgen bedrijven een lastenverlichting. Wat de horeca-, toeristensector en marktkooplieden die zwaar door de Corona crisis worden getroffen een jaar later moeten compenseren. Ongelofelijk! Het antwoord van het college hierop was dat zij dit in goed overleg met de sectoren hebben besloten en hier positief op gereageerd is. GroenLinks heeft hierover andere geluiden gehoord. Daar dit in 2022 zal ingaan is er nog tijd om bezwaren kenbaar te maken door getroffenen wat wellicht tot andere inzichten zal leiden.

Naar aanleiding hiervan heeft GroenLinks de begroting goed gekeurd en zal het vervolg kritisch blijven volgen.