165 sociale woningen bijbouwen is mooi maar uit de laatste onderzoeken blijkt dat het tekort 240 is. Voor zowel jongeren als ouderen blijft het dus nog steeds moeilijk om een betaalbare woningen te vinden in Hellevoetsluis. Dit geldt ook voor appartementen en, als er al een appartement is, is deze vaak alleen voor 55+, Jongeren hebben het extra moeilijk hierdoor. Wachttijden van 60 tot 76 maanden zijn meer de regel dan een uitzondering. Dit zorgt ervoor dat jongeren vertrekken uit Hellevoetsluis en de vergrijzing dus steeds groter wordt. Dat kan veel gevolgen hebben voor het voorzieningenaanbod in Hellevoetsluis in de toekomst. GroenLinks ziet in tegenstelling tot het college hier een taak voor de gemeente en vraagt hier al sinds 2014 aandacht voor.

Voor een koopappartement betaal je nu net zoveel of meer als voor een eengezinswoning uit de jaren 70/80. Waar ouderen tegenaan lopen is dat ze nu in een betaalbare of zelfs afbetaalde eengezins koopwoning zitten. Waar ze vele herinneringen en lage of zelfs alleen maar onderhoudskosten hebben. Als zij kleiner willen moeten zij meer betalen voor een kleinere woning. Velen gaan dit niet doen. De reden is: ze hoeven niet, het is niet aantrekkelijk en ze wonen op zich fijn. Het enige is dat het huis wat groot is.

Het college blijft vasthouden aan bouwen in het dure segment om zo doorstroming te bevorderen. Doorstroming lijkt wellicht een leuk idee maar het moet ook financieel en bouwtechnisch en met behulp van voorzieningen aantrekkelijk zijn voor bewoners. Hier gaat de woonvisie niet ver genoeg op in, terwijl dit wel de basis is van de opgestelde woonvisie door het college. Er wordt een wooncoach ingezet om doorstroming te bevorderen maar dit wordt al jaren gedaan zonder resultaat. Als je hier op inzet doe het dan goed. Want ons inziens weet je dan pas goed voor welke doelgroep we moeten bouwen, welke doelgroep er daadwerkelijk doorstroomt en welke doelgroep gebruik maakt van de vrijgekomen woningen. Ook weet je dan pas hoe je hierop moet gaan sturen, welke afspraken er nodig zijn en hoe we dit moeten monitoren en zo nodig bijsturen. GroenLinks zou graag hebben gezien of gehoord hoe het college hier met daadkracht op inzet samen met woningbouwcorporaties en woonverenigingen en kleinschalige wooninitiatieven van bewoners zelf. De voorgestelde ombouw van Cita Romana is hier bijvoorbeeld een goed initiatief maar wellicht zijn er meerdere initiatieven zoals bijvoorbeeld een ‘knarrenhof’’ of  flexwonen.

Tijdens de vergadering werden er twee moties ingediend. De moties van de D66/ CDA/VVD en de motie van IBH waren beide zeer sympathiek. De dekking van beide moties kwam uit het budget van de inclusieve samenleving. Hier was GroenLinks tegen en daarom konden we beide moties in de eerste termijn niet steunen.

IBH was in de tweede termijn bereid om de dekking van de motie anders te formuleren waardoor GroenLinks uiteindelijk wel voor deze motie heeft gestemd, mede waardoor deze is aangenomen. In deze motie krijgen jongeren van 18 jaar de mogelijkheid om zich gratis in te schrijven als woningzoekende bij Woonnet Rijnmond.

D66, CDA en VVD waren niet bereid om de dekking te wijzigen. Daarnaast gaf de wethouder aan de geest van de motie over te willen nemen. Dat was overigens zeer verrassend omdat de wethouder tegen GroenLinks inging terwijl wij de geest van de motie eveneens steunden, alleen de dekking van de motie niet. Hierdoor werd het vooral een onnodig lange vergadering. Wat werd veroorzaakt door de vele tegenstellingen die vanuit het college werden geuit wat overigens tegelijkertijd ook zeer typerend is, als men kijkt naar het functioneren van dit college deze raadsperiode. Uiteindelijk staakte de stemming van deze motie en in de raadsvergadering daarna trokken de drie partijen de motie in.

GroenLinks is blij dat de dekking van de motie van IBH niet uit het zorgbudget van de inclusieve samenleving wordt gehaald. We zijn ook zeer benieuwd naar de nieuwe initiatieven die in de geest van de motie door het college de komende jaren zullen worden ontwikkeld samen met bewoners en betrokken partijen. Citta Romana, Mauritsplaats, Voornesteijn, Oudenhoorn en ‘At home in 3223’ zijn immers bestaande plannen die volgens GroenLinks hierop niet meer van toepassing kunnen zijn.