Vandaag stelde de fractie van Groen Links Hellevoet, gealarmeerd door een groep vrijwilligers, schriftelijke vragen aan het college van burgemeester & wethouders over een ontslagaanvraag bij de stichting Droogdok Jan Blanken. Dat ontslag is volgens ons ongewenst en leidt tot onnodige onrust onder de groep vrijwilligers. In het verleden zijn veel foute keuzes rondom het droogdok gemaakt, maar niet door de mensen op de werkvloer.

In de afgelopen periode heeft de gemeenteraad meerdere malen van gedachten gewisseld met het college over de toekomst van de Stichting Droogdok Jan Blanken. Raadsbreed bestond de opvatting dat niet zou moeten worden aangekoerst op een faillissement, maar op een zodanige doorstart dat de bestaande organisatie, de bestaande werkgelegenheid en de bestaande vrijwilligersorganisatie zoveel mogelijk in stand kunnen blijven. Actuele signalen doen ons betwijfelen of de huidige (interim)directie dezelfde opvatting huldigt. Daarom hebben wij de volgende vragen voorgelegd aan B&W:

  • Is het juist dat de interim-directie van Stichting Droogdok Jan Blanken een ontslagvergunning heeft aangevraagd voor een medewerker, terwijl de taken van deze medewerker ook in de toekomst onverminderd zullen blijven bestaan?
  • Is het juist dat de interim-directie het voornemen heeft om de huidige taken van deze medewerker voornamelijk op te nemen in het takenpakket van de interim-directeur? Zo ja, is het college met ons van mening dat dat een ongebruikelijke organisatieontwikkeling betreft?
  • Is het college met ons van mening dat het ontslag van de desbetreffende medewerker zou betekenen dat veel kennis en ervaring m.b.t. de stichting Droogdok en het Museaal Platform zou verdwijnen?
  • Kan het college aangeven welke gevolgen dit ontslag zou hebben voor het Museaal Platform?
  • Is het college met ons van mening dat het ontslagvoornemen ongewenst is? Zo ja, welke actieve rol wil het college spelen bij het voorkómen van dit ontslag?
  • Is het college bereid om een actieve rol te spelen bij het beheersen van de inmiddels ontstane onrust bij de vrijwilligers van de Stichting Droogdok?
  • Welke activiteiten kunnen wij van het college verwachten om de toenemende spiraal van een negatief imago rondom het droogdok te doorbreken? Past de visie van de huidige interim-directie in een dergelijke aanpak?
  • Kunnen wij, ondanks het zomerreces van het college, een voortvarende aanpak van het college verwachten?

Binnen de raad is afgesproken dat het college van B&W dit soort vragen binnen vier weken beantwoordt.

Naar aanleiding van een perspublicatie over de bovenstaande vragen heeft de met ontslag bedreigde medewerker aangegeven dat zij weliswaar niet verwacht dat het ontslag alsnog ongedaan zal worden gemaakt. Toch is zij blij dat wij met deze vragen de situatie vanuit het werkapparaat van de stichting Droogdok onder de aandacht hebben gebracht.