Gisteren besprak de Hellevoetse gemeenteraad de zogenoemde Voorjaarsnota. Daarin zet het college de financiële stand van zaken op een rijtje. Daaronder ook de nieuwe uitgaven die zij wil doen. Na een lang debat stemde Groen Links Hellevoetsluis uiteindelijk tegen de Voorjaarsnota.
Volgens de fractie van GroenLinks kan de Voorjaarsnota 2007 worden samengevat in twee thema’s:
- wie schrijft die blijft; en
- wie niet wil leren gaat maar potverteren.
Om met het eerste thema te beginnen: Een bijlage bij deze Voorjaarsnota is een boekje met de zgn. topprioriteiten van het college. We hadden al een coalitiedocument. We hadden al een strategisch collegeplan. En nu ook nog eens dit. Hoe vaak kun je doorgaan met het herformuleren van beleid? En hoe daadkrachtig is een college dat een jaar na haar aantreden nog bezig is met het op papier zetten van haar prioriteiten?
Het beeld dat wij bij de begrotingsbehandeling hadden van dit college blijft een halfjaar later hetzelfde: het college komt nauwelijks met inhoudelijke beleidsvoorstellen; dit college past vooral op de winkel.
Duidelijk wordt nu in elk geval ook wat geen prioriteit heeft voor het college. Wij missen uitdrukkelijk een kwaliteitslag naar een beter en duurzamer openbaar groen.
En in eerdere beleidsdocumenten erkent het college dat aandacht nodig is voor de kwaliteit van de fietspaden, maar ook in deze Voorjaarsnota is er geen enkele aandacht voor.
En ondanks geruststellende geluiden van het college stellen wij vast dat ook in deze Voorjaarsnota niet wordt gerept over een nieuw milieubeleidsplan.
Een groen college zal het dus nooit worden.
Wij onderschrijven de keuze van het college om te komen tot een sluitende jeugdketen van harte. Maar juist dan ontgaat het ons waarom daarnaast een afzonderlijk en duur Antillianenproject in Hellevoetsluis nodig is (het gaat om ongeveer 300.000 Euro). Voor zover er al sprake is van iets als een Antillianenproblematiek zou dat volgens ons in samenwerking met de partners van de sluitende jeugdketen opgepakt moeten worden, ieder vanuit z’n eigen expertise en vanuit z’n eigen verantwoordelijkheid. En dus ook vanuit eigen scholings- en trainingsbudgetten.
Op het gebied van sociale zaken is zichtbaar dat het goed gaat met de uitstroom naar werk. Dus is het goed om door te gaan op de ingeslagen weg, hoewel wij wel graag een keer met het college van gedachten willen wisselen over de praktische (of beter gezegd: onpraktische) insteek waarvoor sommige integratiebedrijven kiezen.
Wat ons betreft is een nieuwe beleidsstap op het gebied van minima nodig. Naarmate de uitstroom naar werk toeneemt wordt namelijk zichtbaar hoe de zgn. armoedeval werkt. Tegenover het voordeel van betaald werk staat het nadeel van het wegvallen van allerlei inkomensondersteunende voorzieningen. Daarom vinden wij dat binnen het gemeentelijk minimabeleid voortaan een instrumentarium beschikbaar moet zijn dat mogelijkheden biedt tot 120% van het bijstandsniveau, in plaats van de huidige 110%. Een motie om dat te bereiken werd uitsluitend door het CDA gesteund.
Wij erkennen dat er soms sprake is van lichtpuntjes. Een collegekeuze die wij van harte onderschrijven is de overname van lichtschip Noordhinder. Hetzelfde geldt voor de continuering van de fietsenstalling bij de Struytse Hoek. De overname van het lichtschip is echter nog geen gelopen race: VVD en IBH (samen een meerderheid) hebben dit geschrapt uit de voorjaarsnota.