De roep van sommige fracties om cameratoezicht in de openbare ruimte bestaat al sinds jaar en dag. Recent presenteerde het college een nota daarover. De fractie van GroenLinks in Hellevoetsluis vindt die Nota Cameratoezicht een slechte nota. Hij staat vol met juridische kaders en uitvoeringsmogelijkheden, maar beleidsinhoudelijk blijft het stil.

De kern van de nota is artikel 151c van de Gemeentewet. Daarin staat dat cameratoezicht slechts toegestaan is “ter handhaving van de openbare orde”. Ter onderbouwing van de keuze voor cameratoezicht in Hellevoetsluis vermeldt de nota slechts dat “cijfers van de politie aantonen dat er frequent aantasting van de openbare orde plaatsvindt”. Dat is wel heel kort door de bocht. Het college was niet in staat om vragen te beantwoorden als: Om hoeveel aantoonbaar strafbare feiten ging het (aard, frequentie, ernst)? Wat had cameratoezicht daaraan kunnen bijdragen? Waarom soms vaste camera’s (Kerkstraat) en soms verplaatsbare (Struytse Hoeck)? Waarom drie resp. twee camera’s? Wat verwachten wij van cameratoezicht? Welke evaluatiecriteria (vooraf opgesteld) worden over een jaar getoetst?

Tot nu toe was de gemeentelijke beleidslijn: “Cameratoezicht wordt pas ingezet als andere maatregelen onvoldoende effect sorteren.” Maar wat waren in de afgelopen jaren dan die andere maatregelen? Wat was hun effect? (Denk aan: het inzetten van extra politiecapaciteit, het aangaan van convenanten met politie en (horeca-)ondernemers, het geven van gerichte voorlichting aan publiek en ondernemers, het intensiveren van controles, het sneller oppakken en voorgeleiden van daders, het aanpassen van openbare ruimte ( betere verlichting, openbare toiletten) het instellen van andere sluitingstijden voor cafés en restaurants of het verbeteren van het taxivervoer.)

Daarnaast vroegen we ons af: wat is de rol van privécamera’s. Zo is bijvoorbeeld op www.webcamhellevoetsluis.nl via een tiental webcams de openbare ruimte in en rondom de Kerkstraat al te zien. Zijn de politiecamera’s daarop een aanvulling?

En ook op de vraag wat de financiële consequenties zijn kwam geen antwoord. We moeten dat maar lezen in de eerstvolgende managementrapportage…

Er kwamen weinig antwoorden op onze vragen. Enkele fracties, met name VVD en IBH, wilden de buit zo snel mogelijk binnenhalen. Want die camera’s moeten er zo snel mogelijk komen. Of ze nuttig zijn doet er kennelijk niet toe…