Recent was in de plaatselijke pers te lezen dat de gemeente Hellevoetsluis bij wijze van proef gaat starten met het verstrekken van gratis huis-aan-huis-energieadviezen aan zo’n 150 huishoudens in De Struyten. GroenLinks Hellevoet vindt het een goede zaak dat bewoners op deze manier kwalitatieve energieadviezen kunnen verkrijgen. Maar niet alleen bewonersgedrag is daarbij bepalend. Een belangrijke bijdrage kan worden geleverd door woningverhuurders. Daarover stelden wij vandaag schriftelijke vragen aan het college van b&w.

In veel huurwoningen ontbreekt dubbel glas, een zuinige cv-ketel of goede dak‑, vloer- en muurisolatie. Dat betekent dat huurders per jaar vele honderden euro’s kwijt zijn, omdat hun woning niet energiezuinig is. Het zijn diezelfde huurders die er de dupe van worden als hun woningverhuurder stil blijft zitten. Die passiviteit kost niet alleen geld en schade aan het klimaat. We lopen ook banen mis. Werk maken van het isoleren van huurwoningen kan immers vele banen opleveren. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, enz.

In het vorige weekend heeft GroenLinks het standbeeld van Jan Blanken in de Vesting van Hellevoetsluis ingepakt met warme kleding. Dat staat symbool voor alle huurders die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan. Huurders hebben niet het recht om isolatie van hun huis af te dwingen. Daarom roept GroenLinks het college van b&w van Hellevoetsluis op om werk te maken van woningisolatie.

Daarom heeft GroenLinks Hellevoet een serie schriftelijke vragen gesteld aan het college. Daarin vraagt zij om als gemeente Hellevoetsluis een actiever klimaatbeleid te gaan voeren, juist nu landelijk en internationaal klimaatmaatregelen moeizaam van de grond komen. Daarom moet werk gemaakt worden van het verbeteren van de energetische kwaliteit van de bestaande woningvoorraad in Hellevoetsluis. Nu investeren in isolatie van huurwoningen is de meest efficiënte en effectieve maatregel om de energierekening te verlagen en klimaatverandering aan te pakken.

Het Hellevoetse college heeft in 2008 met MaasDelta (de enige lokale woningcorporatie) een Maatschappelijk Investeringsprogramma ondertekend. Opvallend is dat daarin woorden als “energiebesparing”, “isolatie” of “woonlasten” niet vóórkomen.

 

GroenLinks Hellevoet vraagt het college om nadere informatie over de stand van zaken rondom de prestatieafspraken van de gemeente Hellevoetsluis met woningstichting MaasDelta over duurzaam bouwen, zoals bedoeld in het gemeentelijke Klimaatbeleidsplan uit 2008. De vraag is of die afspraken meetbaar zijn gemaakt en gemeten. En in welk tempo de gehele voorraad huurwoningen in Hellevoetsluis wordt aangepakt.

Een nog actiever beleid van MaasDelta zou het toepassen van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, enz. zijn. Of zelfs het realiseren van energieneutrale huurwoningen.

GroenLinks Hellevoet vraagt hoeveel huurhuizen in Hellevoetsluis er op dit moment zijn aangepakt, bijvoorbeeld op het niveau van Energielabel A en B. De vraag is of MaasDelta daarmee op het afgesproken schema ligt. En welke extra stappen het college gaat zetten om MaasDelta of zichzelf aan te sporen.